Uite ce frumos mi-am început ziua: “Gold stocks decimated” şi “On a disastrous day for mining stocks” sunt câteva dintre titlurile din newsletter-urile primite pe mail. Primul e de la Mining.com, site specializat în informaţii legate de proiectele miniere de peste tot din lume, al doilea de la Seeking Alpha, site care urmăreşte evoluţia şi oportunităţile oferite de burse.
Ceea ce previzionam încă de ieri (nu era foarte greu de anticipat) s-a întâmplat. Noua prăbuşire a preţului aurului (după declaraţiile şefului Fed, Ben Bernake – detalii aici) a lovit din plin acţiunile firmelor miniere din domeniu. Pe linie, acestea au încheiat ziua la valori minime istorice.
Gigantul Barrick Gold e campionul absolut, ale cărui acţiuni, tranzacţionate cu 16,96 dolari, au atins minimul ultimilor 21 de ani (de la un maxim de 55 de dolari, în vara lui 2011).
Gabriel Resources, compania care încearcă să dezvolte exploatarea de la Roşia Montană, a coborât până la 1,13 dolari/acţiune, cea mai mică valoare din decembrie 2008, înregistrată cu puţin timp înainte de investirea primul Guvern Boc, favorabil explicit proiectului. Această devalorizare a acţiunilor Gabriel are o semnificaţie dublă. Pe de o parte extinde pentru un viitor îndepărtat (şi extrem de incert) orice posibilitate a companiei de a obţine împrumuturile necesare, de peste 1,5 miliarde de dolari, pentru pornirea proiectulu. Cine ar împrumuta/finanţa o afacere cu grave probleme proprii, când întregul domeniu e la sub-pământ (cu costuri medii de producţie, la nivel mondial, a unei uncii de aur mai mari decât preţul de piaţă a unei uncii de aur)?
Pe de altă parte, marchează eşecul total al “profetului aurului”, Thomas Kaplan, şi al “secunzilor” lui, John Paulson şi Beny Steinmetz. Optimismul şi previziunile lor legate de creşterea la nesfârşit a preţului aurului (implicit a preţului acţiunilor companiilo