Cu cel puţin un an înainte de alegerile parlamentare din decembrie se ştia nu doar că USL va câştiga la scor, ci şi că legea electorală va permite spolierea banilor publici prin umflarea nejustificată a numărului de aleşi. Era, aşadar, timp berechet pentru corectarea ei, mai ales că regimul venit la putere în mai anul trecut dispunea - şi dispune şi astăzi -, de o majoritate confortabilă în Legislativ.
Însă anul trecut, scena politică a fost o bătaie de joc la adresa cetăţenilor (este ea altfel astăzi?) şi, în loc să fie ajustată legea care face atâta pagubă în banii storşi prin impozite şi taxe de la fiecare român, politicienii au băgat şi mai tare mâinile în buget, irosindu-i pe acel referendum pentru demiterea preşedintelui. Mare păcat că nu au putut fi puşi să deconteze cheltuielile cu organizarea întregii aventuri!
Astăzi, aceiaşi indivizi care nu doar că nu-şi merită locul, dar menţin cât se poate de jos prestigiul Parlamentului prin ineficienţa şi ignoranţa lor, se arată surzi la revendicarea poporului, care a cerut prin referendum restrângerea efectivului la 300 de aleşi, adică aproape jumătate din numărul actual. De altfel, cei mai mulţi dintre ei nici nu catadicsesc să mai treacă prin propriile colegii electorale, ceea ce dovedeşte inutilitatea existenţei mandatelor lor.
Un parlamentar costă bugetul statului aproximativ 15.000 de lei în fiecare lună (îndemnizaţie, maşină care merge continuu, şofer, birou parlamentar cu personal angajat, cazare în condiţii de lux pentru titularul mandatului). Suma este comparabilă cu plafonul lunar mediu aprobat pentru un laborator de analize medicale. Cu alte cuvinte, cheltuielile cu cei 90 de parlamentari suplimentari faţă de legislatura trecută ar fi putut asigura funcţionarea a încă două laboratoare, în medie, în fiecare judeţ. În Brăila sunt 15 asemenea centre de analize, iar un cal