In cazul spionajului extensiv practicat de agentia americana NSA apar noi dezvaluiri.
Documente secrete facute publice vineri releva ca Tribunalul ce supravegheaza operatiunile intreprinse de agentiile americane de informatii a semnat acorduri generoase prin care se permite Agentiei Nationale de Securitate (NSA) sa utilizeze informatiile colectate "din greseala" in comunicatiile interne din SUA, fara a avea nevoie de mandat.
Publicatia britanica Guardian publica doua documente depuse la Foreign Intelligence Surveillance Court (Fisa), semnate de procurorul general al SUA, Eric Holder, si purtand data 29 iulie 2009.
In documente se detaliaza procedurile pe care NSA trebuie sa le urmeze pentru a viza "persoane non-americane" in acord cu puterile sale de strangere de informatii in strainatate si ce face agentia pentru aminimaliza datele stranse cu privire la cetatenii americani si rezidnetii in SUA in cursul acestor operatiuni.
Documentele arata ca si atunci cand exista autoritati ce au drepturi asupra colectarii de informatii din strainatate, de la tinte straine, comunicatiile americane pot fi tutsi stranse, stocate si utilizate.
Procedurile acopera doar o parte din datele colectate de NSA, cealalta parte cazand sub incidenta sectiunii 215 a Patriot Act.
Iata cateva din practicile controversate aprobate de Fisa:
* Pot fi pastrate informatiile care pot contine detalii ale cetatenilor americani sau rezidentilor, pana la cinci ani;
* Pot fi retinute si utilizate comunicatii interne "obtinute din greseala", daca contin informatii utilizabile, informatii cu privire la activitati criminale, ameninta sa faca rau oamenilor sau proprietatilor, sunt codate sau contin informatii relevante securitatii cibernetice;
* Pot fi pastrate "informatii straine" continute in comunicati