Azi am văzut “Triage”, filmul lui Danis Tanovic care m-a interesat cel mai tare la această ediție a Festivalului Filmului Francez. Scenariul este adaptat de regizor, după un roman tulburător, scris de un jurnalist absolut fantastic specializat pe subiecte de război, Scott Anderson.
Subiectul e simplu: doi tineri fotografi britanici (jucați de Colin Farrell și Jamie Sives) aleargă de la un conflict la altul și surprind cele mai înspăimântătoare efecte ale războaielor din Africa, Irak, Kazakstan și alte zone din Orientul Apropiat. În 1988, într-o zonă de conflict din nordul Irakului, un eveniment tragic și neclar îi desparte pe cei doi buni prieteni. Dar nu ăsta este cel mai important element al filmului, ci prezentarea efectelor nemiloase ale războiului și brutalitatea meseriei de jurnalist de război. Imaginați-vă un „spital” amenajat într-o peșteră, cu un singur medic, fără medicamente și fără nimic steril. Din când în când, câte un camion plin de răniți sosește la spital pentru îngrijire sau îngropăciune. Cei cu răni grave, imposibil de salvat, sunt „operați” cu un glonț în cap.
Apoi, ce Dumnezeu îi mână pe jurnaliștii aștia să meargă atât de departe în luptă? Conștiința morală, adrenalina sau pur și simplu vor faimă și bani de la publicații prestigioase precum Time, GQ, Harper’s etc.?
Mai puteți vedea filmul și mâine, dacă sunteți în București și aveți timp. Profit însă de ocazie să vă spun ceva despre Scott Anderson și despre cenzură, care se mai întâmplă și la case mai mari. Anderson este un jurnalist la fel de pasionat de războaie precum cei doi fotografi din romanul său. Acum mai multe luni a scris un articol numit Vladimir Putin’s Dark Rise to Power, dar ediția americană GQ a refuzat să-l mai publice. Articolul ar fi deranjat mult prea tare autoritățile de la Moscova pentru că investighează o serie de explozii misterioase în care a