Vezi
Profitand de diferite lacune in legislatie, tot mai multi maramureseni au reusit sa isi inmatriculeze autoturismele fara sa plateasca timbrul de mediu. Vestea s-a imprastiat cu repeziciune iar numarul persoanelor care cer documentatii de la Registrul Auto Maramures a crescut considerabil. Astazi, in curtea institutiei, peste de 120 de oameni asteptau obtina certificatul de identitate al masinilor. Mai multe cereri sunt inregistrate si la ghiseul Serviciului de Inmatriculari. Daca pana saptamana trecuta existau aproximativ de 40 de dosare de inmatriculare pe zi, acum numarul solicitarilor e mai mare cu aproximativ 15% iar responsabilii se asteapta sa creasca in continuare.
Pontul care ii scapa pe proprietarii de masini de plata taxei de inmatriculare e... partajul.
Profitand de ajutorul notarilor, maramuresenii pot dovedi ca masinile pe care le au in posesie sunt dobandite ca urmare a unei impartiri de bunuri, pentru ca legislatia in vigoare nu prevede foarte clar daca este vorba de un partaj de divort sau de despartirea actionarilor unei firme.
Finantistii maramureseni, care se confrunta cu aceasta problema, au aratat ca datele privind posibilitatea de neplata a timbrului de mediu apar in cadrul articolului 8 din Ordonanta de Urgenta 9/2013 , care a modificat vechile prevederi care reglementau taxa de poluare sau de prima inmatriculare. La litera „F” se specifica faptul nu vor plati timbrul de mediu „vehicule sau autovehicule dobandite prin partaj“.
„Atata se prevede. Autovehicule dobandite prin partaj. Pentru acestea nu se datoreaza timbrul de mediu. In aceste situatii, cu siguranta proprietarii dobanditori ai autovehiculelor nu ne-au solicitat calculul timbrului de mediu , nesolicindu-l nu l-am calculat si nici nu am emis decizii“, a aratat seful Administratiei Financiare Baia Mare, Martin Cont.
Faptu