Reporter: Care sunt efectele măsurilor de sprijinire a investiţiilor în agricultura Sălajului?
Mircea Gheţe: Rezultatele de până acum arată contribuţia majoră pe care fondurile europene derulate de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit o au în economia rurală. Putem spune că se aduce un aport semnificativ la progresul mediului rural românesc. Cred ca nu mai există vreo comună în care să nu fie o investiţie publică sau privată pe care să nu o sprijinim.
Rep.: Ce sume au intrat în judeţ în urma proiectelor depuse de către fermieri, din 2008, de la demararea Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală?
M.G.: La Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Sălaj au fost încheiate, până în acest moment, contracte de finanţare prin PNDR pentru 1.536 de investiţii, pentru care beneficiarii primesc fonduri nerambursabile în valoare totală de aproximativ 132 milioane de euro. Investiţiile propuse pentru finanţare de către fermieri, investitori sau autorităţi locale asigură creşterea sau îmbunătăţirea producţiei agricole sau îmbunătăţirea vieţii în mediul rural prin dezvoltarea infrastructurii rurale.
Rep.: Cum se prezintă Sălajul din punct de vedere al absorbţiei fondurilor europene faţă de judeţele vecine?
M.G.: Având în vedere potenţialul economic şi agricol al Sălajului, comparativ cu cel al judeţelor vecine, parte a Centrului Regional Nord-Vest, ne plasăm la mijlocul clasamentului, deci cu o pondere foarte bună în absorbţia fondurilor europene.
Rep.: Care dintre măsurile promovate de către APDRP au avut cel mai mare succes în rândul agricultorilor sălăjeni?
M.G.: Cele mai multe proiecte, 1.158 la număr, au primit finanţare nerambursabilă în valoare de aproape 8,7 milioane de euro, în cadrul Măsurii 141 – „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă”.
Cea mai mare sumă a int