Tinerii români inovează. Chiar o fac. Şi vor să schimbe lumea mulţi dintre ei, vor să rămână aici. Nu e o surpriză. Eu vă propun să facem o înţelegere: haideţi să nu mai fim surprinşi că tinerii vor să rămână în ţară şi că fac lucruri. Ci pur şi simplu să acceptăm şi să susţinem lucrul ăsta.
De ce scriu asta? În ultimul an am intrat în mediul facultăţilor tehnice, a hackathoanelor şi a concursurilor cu idei de la studenţi. Am văzut mulţi tineri entuziaşti şi am văzut multe idei mişto.
Am scris despre Innovation Labs şi proiectele de acolo de la hackathonul iniţial, până la finală. Între timp, una dintre echipe chiar şi-a lansat aplicaţia în Google Play. Seenesthesis, căci despre ea e vorba, este o idee frumoasă. O posibilitate pentru copiii nevăzători să cunoască obiectele lumii în care trăiesc. Cu ocazia asta felicit colegii de la Gândul pentru începutul campaniei lor cu un articol chiar despre Seenesthesis.
E o idee frumoasă, dar nu produce bani. Nu despre asta e vorba aici. Chiar şi la jurizarea de la Innovation Labs, antreprenorii prezenţi au spus că o asemenea idee nu se măsoară în banii pe care-i aduce înapoi, ci este un proiect prea frumos şi emoţionant pentru a fi lăsat deoparte, doar pentru că nu monetizează.
Cum pot schimba tinerii România?
Sunt câteva lucruri pe care cred că le pot face tinerii din România ca să schimbe ţara asta. Mă număr printre ei, aşa că pot şti ce vorbesc. Sunt convins că băieţii de la Seenesthesis vor avea succes în România. Vor mai dezvolta aplicaţii şi chiar vor face bani cu ele. Vor veni investitori şi le vor duce mai departe.
Şi ştiţi cum ar putea schimba tinerii ăştia România? Făcând bani. Faceţi bani, oamenilor! Faceţi bani din aplicaţiile voastre, din site-urile voastre. Oricum ar fi. România are studenţi la facultăţi tehnice care ar putea oricând să plece şi să fie excepţionali în străinăta