Odata cu lansarea celei de-a patra generatii de procesoare Intel Core pe microarhitectura Haswell de 22 de nanometri, prezenta touchsecreen-ului pe ultrabook a devenit standard, mai degraba decat optiune. Insa acest lucru nu este o noutate, intentiile Intel fiind anuntate inca de la CES 2013 atunci cand, directorul diviziei de PC-uri, Kirk Skaugen, a anuntat ca noile generatii de ultrabook-uri vor schimba regulile jocului. Initiativa Intel a avut suportul Microsoft, al carui sistem de operare Windows 8 este optimizat foarte bine pentru dispozitive cu ecran tactil.
Haswell este, de altfel, prima familie de procesoare conceputa special pentru ultrabook-uri, punctele forte fiind consumul energetic redus cu pana la 50% si care se traduce intr-o autonomie a bateriei de pana la 9 ore, dar si grafica integrata si performanta similara unui PC, impachetate in dispozitive mobile mai usoare si mai subtiri. Pentru producatorii de PC-uri, asociarea ecranului cu ultrabook-ul le creeaza un avantaj in fata Apple care nu ofera touch pe MacBook. Deja au fost anuntate cateva modele de ultrabook-uri Intel cu procesor Haswell si pe piata locala, de catre Sony care a lansat cel mai usor ultrabook cu touch din lume, Asus sau HP.
Strategie diferita pe telefoane
Daca pe segmentul de procesoare pentru ultrabook-uri, laptopuri sau servere reprezentantii Intel spun ca au un avans considerabil fata de competitie, pe segmentul telefoanelor, unde producatorul a intrat mai tarziu, merge pe o abordare diferita. „Ne orientam pe piete neacoperite precum Africa, China sau Europa de Est unde exista potential de crestere pentru Intel”, a declarat Bogdan Georgescu, Channel Account Manager Intel pentru Romania si Bulgaria.
Pe zona de tablete, noutatea o reprezinta noua microarhitectura Silvermont pe 22 de nanometri cu nume de cod Bay Trail ce urmeaza a fi lansata pe piat