Reprezentanţii comisiei de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Sibiu care au anchetat cazul copilului mort în urma unei operaţii de polipi au anunţat, vineri, primele rezultate, susţinând că au fost respectate circuitele administrative şi profesionale şi că nu au existat erori chirurgicale.
Preşedintele Consiliului Etic al Spitalului Judeţean Sibiu, medicul cardiolog Ioan Maniţiu, a prezentat, vineri, într-o conferinţă de presă, primele rezultate ale anchetei interne realizate în cazul copilului de trei ani şi jumătate care a murit în unitatea medicală în urma unei operaţii de extirpare a polipilor.
Medicul nu a putut răspunde însă unor întrebări legate de cât de des a intrat asistenta medicală să îl supravegheze pe copil, dacă acesta a primit sau nu calmante după operaţie, de ce a intrat un singur medic în sala de operaţie, şi nu doi, cum se întâmplă la alte spitale, sau în cât timp a intervenit echipa de resuscitare cu aparatură de specialitate.
"Actul operator s-a desfăşurat în condiţii normale, au fost respectate circuitele administrative şi profesionale, cu excepţia solicitării acordului informal pentru internare al managerului. Documentaţia medicală (foaia de observaţie) demonstrează că nu au existat complicaţii chirurgicale postoperatorii (obstrucţie mecanică a cailor respiratorii), iar evoluţia cazului nu s-a datorat unei erori chirurgicale", a declarat Ioan Maniţiu.
Medicul a spus că au trecut aproximativ 15 minute din momentul în care copilul a fost adus în salon şi până când a intrat în stop cardio-respirator, susţinând că raportul medico-legal nu este finalizat.
El a fost întrebat pe ce se bazează atunci concluzia că "evoluţia cazului nu s-a datorat unei erori chirurgicale", însă nu a putut preciza exact.
În plus, Ioan Maniţiu a afirmat că "la alterarea stării generale, respectiv stopul cardio-respirator, medicul