Astăzi, primarul Ovidiu Creţu a predat clădirea Centrul Municipal de Cultură „George Coşbuc” pentru a fi reabilitată. Clădirea a fost construită în 1896 şi a fost în prima fază „Casa asociaţiei meseriaşilor din Bistriţa”, fiind folosită tot pentru diferite evenimente artistice.
Centrul Municipal de Cultură, fosta casă a asociaţiei meseriaşilor
Casa de Cultură „George Coşbuc” sau fosta Bistritzer Gewerbeverein (Casa asociaţiei meseriaşilor din Bistriţa) a fost construită în 1896 şi este situată în apropierea parcului municipal. Din 2004 figurează pe lista monumentelor istorice.
Clădirea a fost realizată după planurile arhitectului vienez Peter Paul Brang, pe trei niveluri. Parterul clădirii a găzduit cel mai select restaurant al oraşului, acesta fiind menţionat în romanul „Ion ” al lui Liviu Rebreanu.
„A doua seară, înviorată şi gătită cu rochia cea albastră ca cerul, care George zice că-mi şade admirabil, am cinat la Gewerbeverein (n.r. restaurantul care funcţiona la parterul Casei de Cultură). A fost o minune. Cânta muzica militară. Era lume imensă şi elegantă”, se precizează în romanul „Ion”.
Tot în clădirea de pe strada Albert Berger numărul 10 a funcţionat şi o bibliotecă în perioada 1949-1951.
Simbolul culturii bistriţene, reabilitat cu 20 de milioane de lei
Clădirea care adăposteşte Centrul Cultural Municipal va fi reabilitată cu ajutorul fondurilor europene. 20 de milioane de lei a primit municipalitatea din fonduri europene să reabiliteze structura de rezistenţă a clădirii, să repare şi recondiţioneze elementele de decor şi finisaj cu valoare istorică, să refacă instalaţiile electrice, de încălzire, apă şi canalizare, dar şi să recondiţioneze sistemul de ventilare al clădirii.
De asemenea, vor fi schimbate şi scaunele din interior, iar scena va fi moderniza