Preşedintele cele mai mari bănci din Republica Moldova şi-a dat demisia. Plecarea a fost cerută de noii acţionari, dar susţinută şi de unii dintre cei vechi. Experţii susţin că demisia ar putea fi şi rezultatul unor presiuni
Natalia Vrabie, care a condus timp de aproape 17 ani Moldova Agroindbank (MAIB) a depus ieri cererea de demisie. Motivele nu au fost anunţate, iar, potrivit Svetlanei Rudenco, şefa Serviciului relaţii publice al instituţiei, managerul se află în concediul anual.
PERTURBĂRILE DIN SISTEMUL BANCAR AU LEGĂTURI POLITICE
Cererea de demisie urmează a fi aprobată de Consiliul băncii, iar în lipsa Nataliei Vrabie, funcţia de preşedinte este exercitată de actualul prim-vicepreşedinte Serghei Cebotari.
Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale, spune că a aflat din presă despre demisia lui Vrabie. „Nu am fost informaţi despre o astfel de cerere şi nu cunoaştem motivele deciziei“, a declarat sec şeful BNM.
„Putem spune că a plecat unul dintre pilonii sistemului bancar moldovenesc“, constată economistul Roman Chircă, care leagă această demisie şi de evoluţiile politice din ţară.
„Perturbările din ultima perioadă din sistemul bancar sunt strâns legate de anumite evoluţii politice“, adaugă expertul.
VOR URMA ŞI ALTE SCHIMBĂRI LA MAIB
În opinia lui Roman Chircă, lipsa de transparenţă, care poate fi observată pe piaţa bancară, nu permite să se vadă adevăratele motive ale acestei demisii. Totodată, el crede că plecarea din funcţie a Nataliei Vrabie va fi urmată şi de alte schimbări la bancă. „Este evident că noii proprietari vor efectua şi alte modificări atât în managementul MAIB, cât şi în activitatea instituţiei“, a precizat economistul.
Schimbarea conducerii Moldova Agroindbank, în special a preşedintei, a fost solicitată cu insistenţă de noii acţionari, care au convocat în acest scop şi o