Ministrii europeni ai Sanatatii au convenit vineri sa relazeze usor proiectul privind restrictiile pentru industria tutunului, pentru a depasi opozitia unor state membre. Astfel, reprezentantii statelor membre au renuntat la interzicerea tigarilor slim, dar au afirmat ca acestea ar trebui vandute in pachete normale. De asemenea, au cazut de acord asupra interzicerii tigarilor mentolate sau cu alte arome, scrie Reuters.
Propunerea Comisiei ca avertismentele grafice sa acopere 75% din suprafata pachetului - lasand doar 25% pentru brand - a fost redusa la 65%. Polonia, Bulgaria, Romania si Cehia nu au sustinut acest compromis, dar opozitia lor nu a fost suficienta. Germania, Italia, Grecia, Portugalia s-au aliat pentru a limita avertismentele de sanatate pe 65% din suprafata pachetului.
Guvernul roman anuntase ca nu sustine propunerea de Directiva europeana anti-tutun, in conditiile in care industria tutunului "este al doilea mare contributor la bugetul statului dupa Petrom", dupa cum explica, pentru HotNews.ro, ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
Agentia AFP noteaza ca noile normative au fost adoptate in ciuda presiunilor foarte puternice facute de industria tutunului.
Compromisul a fost obtinut in urma unei lupte acerbe cu mai multi ministri ingrijorati mai mult de interesele industriei decat de sanatatea publica, dupa cum a subliniat presedintia irlandeza. Acum, adeptii inaspririi reglementarilor mizeaza pe Parlamentul European pentru a intari legislatia anti-tabac.
"Nu trebuie sa sacrificam viata copiilor nostri pentru interesele industriei", a acuzat ministrul irlandez, James Reilly, adaugand: "Tutunul omoara 700.000 de europeni in fiecare ani.
Remarca nu a impiedicat mai multi omologi ai lui sa insiste asupra "consecintelor economice negative" ale masurilor aflate in discutie.
Furioas