Grindina care s-a abătut asupra unor comune din judeţ în ultimele săptămâni a provocat pagube importante şi unor mari cultivatori. Cei mai afectaţi sunt doi tineri agronomi din Germania care lucrează o mare suprafaţă de teren agricol în mai multe comune din zona Fălticeni, cea mai afectată de căderile de grindină.
Terenurile arendate de aceştia în satul Sasca Mare, comuna Cornu Luncii, şi cele din comuna Rădăşeni au fost puternic lovite de grindină.
Michael Liebscher, unul dintre agronomii veniţi la Fălticeni, ne-a declarat că grindina a afectat în jur de 10% din întreaga suprafaţă pe care o lucrează în zona Fălticeni. În condiţiile în care cei doi lucrează aproape 1.200 de hectare, rezultă că este vorba de peste o sută de hectare mai mult sau mai puţin calamitate.
„A fost grindină şi multă apă. Am pierdut tot unde a fost grâu şi mazăre, ultima era un experiment încercat prima dată în acest an”, ne-a declarat Michael Liebscher. Cum este vorba de nemţi şi nu de români, situaţia lor nu este foarte disperată. Toate culturile sunt asigurate, astfel că paguba nu va fi foarte mare. Bătăi de cap sunt însă, după cum ne-a spus Michael Liebscher, deoarece sunt necesare zile întregi de evaluări în teren, cu inspectorii de asigurări.
Michael Liebscher şi Bertram Vogt, ambii din regiunea Hanovra, în vârstă de 32 de ani, au ajuns la Fălticeni în 2008. După cum au povestit cei doi într-un amplu reportaj realizat de Monitorul de Suceava, România i-a atras pentru că ştiau că aici pământul nu este la mare preţ, suprafeţe întinse fiind pur şi simplu abandonate. Asta în condiţiile în care în Germania situaţia stă total invers, fiecare bucată de teren fiind vânată de marii cultivatori.
Cei doi au ieşit pe profit în fiecare an, asta în condiţiile în care au plătit şi asigurări pentru toate culturile, ba mai mult, au încheiat un contract cu o firmă de pază, c