Generalul Mihail Eugen Popescu, fost şef de Stat Major al României, a murit joi seară, în urma unui infarct, într-o casă de vacanţă pe care o deţinea la Vatra Dornei. Generalul avea 65 de ani şi era căsătorit cu o focşăneancă.
Trecerea în nefiinţă a generalului este dureroasă nu doar pentru familie, rude, cunoscuţi, ci şi pentru Armata României. „Conducerea Ministerului Apărării Naţionale a primit cu profundă tristeţe vestea încetării neaşteptate din viaţă a generalului Mihail Eugen Popescu. Trecerea sa în nefiinţă este cu atât mai dureroasă, atât pentru familie, dar şi pentru Armata României, pentru că generalul Popescu avea doar 65 de ani, era în plină putere, având încă multe de oferit din experienţa sa. În cei 35 de ani de carieră militară a format mulţi tineri ofiţeri care au slujit ţara cu credinţă, iar numirea sa în funcţia de şef al Statului Major General, în anul 2000, a reprezentat o dovadă a recunoaşterii experienţei dobândite de-a lungul timpului. De acea perioadă a activităţii sale sunt legate evenimente importante. Ministerul Apărării Naţionale aduce un ultim omagiu celui care a avut un rol deosebit în elaborarea concepţiei de restructurare şi modernizare a organismului militar”, se arată într-un comunicat de presă al MApN.
De numele generalului Mihail Eugen Popescu se leagă foarte multe realizări în ceea ce priveşte modernizarea armatei române. În perioada în care acesta a ocupat funcţia de şef al Statului Major General (SMG) al Armatei Române, a fost lansată, la Praga, în 21 noiembrie 2002, invitaţia de aderare a României la NATO. Doi ani mai târziu, generalul Popescu a devenit membru al Comitetului Militar al NATO. La data de 2 aprilie 2004, împreună cu ministrul Apărării Naţionale, Ioan Mircea Paşcu, a inaugurat sistemul tip videoconferinţă prin care conducerea MApN poate comunica sistematic cu detaşamentele de militari rom