Legea malpraxisului va suferi în cel mai scurt timp o serie de modificări. Anunţul a fost făcut chiar de către secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat în timpul unei vizite efectuate în judeţul Maramureş. Prin aceste modificări Arafat speră ca acolo unde medicii şi unitatea sanitară şi-au recunoscut vina să se poată ajunge la o înţelegere fără a mai fi nevoie de intervenţia instanţei de judecată.
“Malpraxis-ul nu ştiu dacă îl putem neapărat lega de problema exodului medicilor. Asta pentru că malpraxisul, din păcate, este o problemă care este găsită în toate spitalele din Europa. Cazurile de malpraxis, reclamaţiile sunt în creştere în Europa, deci nu este o problemă specifică României.
Noi am anunţat recent noile puncte cu care venim pe Legea Malpraxisului, urmează să fie pus pe siteul MS proiectul de lege al malpraxisului şi de unde se începe dezbaterea publică.
Când vin propuneri bune le vom include, avem la dispoziţie o lună de zile să discutăm cu toţii… După o lună de dezbateri, dacă vom găsi că este bine vom merge cu el mai departe. Asta însemnă că în scurt timp urmează să avem o modificare a legii malpraxisului care să devină funcţională pentru pacienţi.
Problema noastră majoră este că medicul, asistentul plătesc pentru malpraxis, iar pacientul când are o problemă nu este despăgubit. Noua lege face altfel mecanismele. Anulează acele comisii unde pacientul trebuia să plătească o sumă imensă pentru ele la direcţiile sanitare ca să facă expertiza şi trece către o negociere, într-o primă fază şi mediere între pacient, medic, unitate sanitară şi asigurator. Dacă se recunoaşte că acolo a fost o problemă, atunci se poate rezolva totul fără a mai fi nevoie a se mai ajunge la instanţă. Dacă acolo nu se rezolvă, atunci pacientul poate apela la instanţă”, a declarat Raed Arafat.