Judecătoria Iaşi a decis, ieri, să înceteze procesul penal împotriva a trei ieşeni acuzaţi de ucidere din culpă pentru o faptă petrecută în 1997. S-a dispus încetarea procesului penal urmare a prescripţiei faptelor.
Un dosar aflat pe rolul instanţelor ieşene ar putea fi lesne inclus în manualele de practică judiciară la capitolul „aşa nu“. Moartea unui om s-a soldat fără tragerea nimănui la răspundere după ce, timp de 15 ani, cauza a fost plimbată prin instanţe iar judecătorii, în funcţie de competenţa lor, au dat soluţii diferite în aceeaşi speţă. Ieri, Judecătoria Iaşi a decis încetarea procesului penal împotriva a trei foşti angajaţi ai CFR consideraţi a fi vinovaţi de moartea unui coleg de-al lor. Magistraţii au decis să înceteze procesul penal împotriva lui Teodor Vraciu, Emil Ilaş şi Gabriel Pricop însă nu pentru că probele din dosar ar fi demonstrat nevinovăţia lor ci pentru că faptele de care au fost aceştia acuzaţi s-au prescris. Cei trei fuseseră trimişi în judecată pentru ucidere din culpă şi îndeplinirea defectuoasă a sarcinilor de serviciu.
Şirul halucinant al bâlbâielilor justiţiei
Dosarul morţii manevrantului CFR Mihai Paşnicu s-a plimbat în ultimii 15 ani pe la toate instanţele din ţară. Potrivit rechizitoriului, în noaptea de 10 spre 11 septembrie 1997, mecanicul Teodor Vraciu şi ajutorul său Emil Ilaş, ajutaţi de Gabriel Pricop şi Mihai Paşnicu, efectuau manevre cu o locomotivă în staţia Cristeşti-Jijia.
Mecanicii au pus în mişcare un convoi de vagoane fără să fie atenţi la semnalul liniei, care era în poziţia oprit. Două vagoane au deraiat şi l-au strivit pe Paşnicu. Colegii victimei au fost trimişi în judecată în 1998, însă prima sentinţă din dosar a fost dată abia în 2005, atunci când doar unul dintre inculpaţi a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, ceilalţi fiind achitaţi. Ulterior, decizia