USL se opune implementarii referendumului din 2009, privind trecerea la un Parlament unicameral cu 300 de membri. Din pacate pentru USL, care ar trebui sa se bata macar pentru introducerea prevederii cu 300 de parlamentari, daca stie ca va ramane unita. Daca nu, PSD ar trebui sa o faca.
USL-ul unit sau PSD-ul separat ar beneficia enorm de pe urma unui asemenea scenariu, care i-ar maximiza sansele de a castiga alegerile si puterea. Asta si in conditiile noii Constitutii, in care formatiunea cu cele mai multe mandate da, automat, premierul.
Cu toate astea, USL nu face asta. In primul rand, pentru ca ar fi cam greu sa spuna cu totul altceva fata de ce a spus din 2009 incoace. In al doilea rand, pentru ca le e inca teama de necunoscut. Si in al treilea, pentru ca sunt setati pe opozitia fata de orice atinge Traian Basescu.
Desigur, un argument foarte important, poate cel mai important, e ca ar pierde sute de posturi de parlamentari. Cum sa le spui oamenilor alora care iti voteaza legile in Parlament ca i-ai concediat, ca nu raman nici jumatate din ei? E aproape imposibil.
Dar benefic ar fi, pentru cea mai mare formatiune. Sigur, pierd sute de posturi de parlamentar, pe care le ofereau, dragut, orisicui, dar si-ar putea asigura guvernarea pe termen lung. Decat sa ai aproape 200 din parlamentari si zero din guvernare, cum au avut intre 2004 si 2012 cei de la PSD, mai bine ai oricat de putini parlamentari si cel putin jumatate din guvernare.
Premiul cel mare e la controlul resurselor statului, nu la a avea cei mai multi parlamentari.
Spun asta pentru ca, intr-un sistem cu foarte putini parlamentari si in care partidul cu cele mai multe mandate da premierul, avantajat e intotdeauna partidul cel mai mare, cel mai puternic.
USL, daca ramane unita, are aproape asigurat statutul de cea mai mare f