Michael Jackson s-a stins din viață în data de 25 iunie 2009, într-o perioadă în care se pregătea să stabilească un record mondial privind cea mai de succes serie de concerte din istorie.
Conform unor dezvăluiri recente care au fost făcute în timpul procesului pe care familia acestuia l-a intentat companiei organizatoare a spectacolelor starului muzicii pop, se pare însă că, fără să fie conștient de acest lucru, Michael Jackson ar fi stabilit un altfel de record care, prin consecințele pe care le-a adus asupra stării sale generale de sănătate, au și condus la decesul său, informează CNN.
Potrivit doctorului Charles Czeisler, specialist la Harvard, chemat de mama artistului pentru a depune mărturie în cadrul procesului intentat companiei AEG, decesul lui Michael Jackson ar fi survenit în urma lipsei de somn.
Charles Czeisler a declarat, în timpul procesului care se află acum în a opta săptămână de audieri, că Michael Jackson ar putea fi singurul om care a trăit două luni fără aşa numitul somn REM (Rapid Eye Movement), care reprezintă un somn natural, vital pentru corp şi creier.
REM este una dintre etapele somnului, caracterizată prin mişcări oculare rapide sub pleoapele închise.
Visele apar doar în această fază.
Din durata totală a unui somn, aproximativ 20 la sută reprezintă stadiul REM de somn.
Cele 60 de nopţi în care Michael Jackson a fost tratat cu propofol de către medicul Conrad Murray ar fi reprezentat, în opinia medicului citat la proces, o premieră din punct de vedere medical.
Propofolul este un sedativ foarte puternic și întrerupe ciclul natural de somn, oferindu-i pacientului senzaţia de odihnă, fără a fi vorba însă de un somn adevărat, de tipul somnului REM, a susţinut Charles Czeisler.
Specialistul de la Harvard, care oferă consultanţă pentru NASA şi CIA, a opinat că şi dacă nu ar fi existat supra