Oamenii de stiinta au analizat raportul dintre atomii „obisnuiti” de heliu si izotopul „cosmic” – heliu-3, din smoala de pe tulpina copacilor uscati, care au „trait” catastrofa din 1908, scrie agentia RIA Novosti.
Dupa toate probabilitatile, prabusirea meteoritului de la Tunguska a fost insotita de o reactie termonucleara la suprafata acestui corp cosmic si nu este exclus ca un fenomen similar sa se fi produs si in cazul meteoritului care a cazut, in februarie anul curent, in regiunea rusa Celiabinsk, crede expertul Vladimir Alekseev.
El si colegii lui au analizat raportul dintre atomii obisnuiti de heliu si izotopul cosmic – heliu-3, gasite in smoala care acopera tulpinele fara viata ale copacilor care au ramas, totusi, in picioare dupa explozia din 1908. In unele din probele recoltate, cercetatorii au gasit o cantitate anormal de mare de heliu-3, neobisnuit chiar si pentru un corp provenit din spatiu.
„Nu exista decat o singura explicatie: o fuziune la cald a tritiului, care in 100 de ani s-a transformat in heliu-3. Acest tip de fuziune s-a putut produce pe suprafata obiectului care a cazut la Tunguska numai daca a fost o cometa care a traversat straturile dense ale atmosferei”, a explicat Alekseev la o conferinta dedicata acestui fenomen. „Analiza gazelor din interiorul meteoritului arata ca explozia meteoritului de la Celiabinsk putea fi termonucleara, exact ca la Tunguska”, a adaugat cercetatorul rus.