Chiar dacă majoritatea primarilor marilor oraşe din Brazilia a cedat presiunii protestatarilor, anulând decizia de mărire a tarifelor la transportul în comun, brazilienii nu au renunţat, continuând de joi, 20 iunie, să iasă în stradă pentru a menţine presiunea asupra guvernului. Conform massmedia occidentală, cel puţin un milion de oameni au defilat pe străzile a 80 de oraşe. Din păcate, a avut loc un incident neplăcut: un protestatar a murit, în oraşul Ribeirăo Preto, la 330 de kilometri de Săo Paulo, când încercase să depăşească un grup de trei oameni, pe care l-a lovit din greşeală, trântindu-i la pământ.
Zece zile de protest
Dar prezentată situaţia din unele oraşe, lucrurile s-au desfăşurat astfel:
în Rio de Janeiro, unde a avut loc meciul Spania -Tahiti, pe stadionul Maracana, au protestat, conform datelor furnizate de poliţie, 300.000 de oameni. După un început paşnic, în faţa primăriei, au avut loc primele incidente dintre poliţie şi un grup de protestatari. Poliţia militară din Rio, de data aceasta, nu s-a mai repezit în manifestanţi, ci a preferat să difuzeze pe reţelele de socializare mesajul “FĂRĂ VIOLENŢĂ, PACE, îndepărtaţi-vă de cei ce insistă să provoace dezordine în timpul unei manifestări paşnice”. Cu toate acestea, aproape 40 de persoane au fost rănite, un reporter de la Tv Globo primind un blonţ de cauciuc în frunte.
în Salvador de Bahia, locul organizării primului protest din ziua 20 iunie, reluat după ce primăria anunţase că renunţă la creştera preţului biletului le transportul în comun, ciocniri violente au avut loc între 50.000 de manifestanţi şi poliţie. în timp ce manifestanţii au încercat să rupă barajul poliţiei, strigând “Fonte Nova! Fonte Nova!”, numele stadionului oraşului, aflat la doi kilometri de barajul poliţiei, speriaţi, oamenii ordinii publice au tras cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc. în urma incide