Proiectul noilor instrucţiuni pentru estimarea efectivelor de vânat prevede ca vânătorii să măture urmele cerbilor cu o zi înainte de a începe numărătoarea. De asemenea, ei trebuie să afle numărul şi sexul sălbăticiunilor care au murit peste iarnă şi, cel mai greu de făcut, să nu piardă vânatul din ochi nici o clipă.
În fiecare an, înainte de topirea ultimei zăpezi, administratorii de fonduri de vânătoare, în majoritatea cazurilor vânători, trebuie să numere efectivele de animale sălbatice pe care le au în teritoriu. Până acum, această numărătoare se făcea conform unor standarde simple şi eficiente.
De anul viitor însă, Ministerul Mediului vrea să le modifice, iar proiectul noilor instrucţiuni pentru estimarea efectivelor de faună cinegetică a ajuns pe mâna Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AGVPS), care au postat pe site-ul propriu câteva observaţii pline de umor.
Cel mai hazliu e articolul 15, unde se spune că vânătorii trebuie să parcurgă traseele animalelor şi să şteargă urmele cerbilor cu o zi înainte de evaluare - desigur, cu mătura, cu ce altceva? - pentru a avea, zice emitentul proiectului, o viziune clară a urmelor proaspete ale animalelor a doua zi. «E o muncă grea şi inutilă»
“Aceasta e o prostie, dacă ştergi urmele cu o zi înainte, a doua zi vânatul nu mai trece pe acolo pentru că simte mirosul de om. Nu trebuie să ştergi urmele - o muncă foarte grea şi inutilă - pentru că un administrator de fond de vânătoare ştie să deosebească o urmă veche de una proaspătă”, ne-a spus Nicolae Şelaru (foto), directorul AGVPS.
O altă chestiune din proiect care îi pune pe gânduri pe vânători este obligativitatea de a afla numărul şi sexul animalelor moarte peste iarnă pe terenurile lor de vânătoare. Cei implicaţi se întreabă cum se poate afla aşa ceva?
Lovitura finală e articolul 24 al proiectului: “Estimarea prin obser