Nemulţumiţi de subfinanţarea cronică din sistem, medicii ameninţă cu ample mişcări de protest, care pot merge până la grevă generală şi demisii în bloc. Doctorii susţin că s-au săturat de promisiuni fără nici un rezultat, iar din august vor declanşa acţiuni revendicative.
Preşedintele Colegiului Judeţean al Medicilor (CJM) Suceava, dr. Sorin Hîncu, a anunţat ieri, în conferinţă de presă, că profesioniştii din Sănătate s-au constituit într-o alianţă din care fac deja parte - pe lângă Colegiul Medicilor din România - Camera Federativă a Medicilor, Federaţia Sanitas, Colegiul Medicilor Dentişti din România şi Asociaţiile Medicilor Rezidenţi.
„Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România reunit joi, 20 iunie, a analizat situaţia personalului din sistemul de sănătate şi a constatat că, deşi există o relaţie de colaborare cu Ministerul Sănătăţii, iniţiativele luate în vederea îmbunătăţirii situaţiei nu au fost puse în practică din cauza blocajelor de la nivel executiv şi legislativ. Consiliul Naţional solicită de urgenţă ca rectificarea bugetară din sistemul sanitar să fie una pozitivă şi suficientă pentru buna funcţionare a sistemului şi dublarea veniturilor medicilor rezidenţi. Se solicită un dialog real şi o dezbatere de pe picior de egalitate privind modalitatea de punere în practică a tuturor doleanţelor Colegiului Medicilor din România”, a informat ieri dr. Sorin Hîncu.
Ce cuprinde lista de revendicări a medicilor
Preşedintele CJM Suceava a arătat că pe plan local va fi distribuit în aceste zile un chestionar, prin care cei 900 de medici din judeţ sunt invitaţi să-şi spună părerea cu privire la acţiunile revendicative anunţate din august.
Dr. Sorin Hîncu a explicat că profesioniştii din Sănătate cer deblocarea posturilor în sistemul sanitar şi renunţarea la orice barieră în ceea ce priveşte fondul pentru plata personalul