Sculptorul Mircea Dăneasă propune un proiect de monument care poate fi îmbrăţişat de toată lumea creştină.
Este vorba de monumentul „Athleta Christi” („Atletul lui Hristos”), aşa cum l-a numit Papa Sixt al IV-lea pe voievodul Moldovei Ştefan cel Mare şi Sfânt, cel căruia-i scria că faptele sale, „săvârşite cu înţelepciune şi vitejie contra turcilor necredincioşi”, i-au făcut numele cunoscut pretutindeni.
Un proiect neîmplinit din anul 2004, reluat cu altă speranţă...
Mircea Dăneasă, autorul Monumentului Martirilor şi Eroilor Bucovinei (cunoscut sub numele „Bucovina Înaripată”) din centrul municipiului Suceava (lucrare care face obiectul unui litigiu cu primăria urbei, care nu a achitat integral valoarea contractului de execuţie), a reluat, cu altă speranţă, un proiect neîmplinit din anul 2004, anul comemorării semimilenare a voievodului Ştefan cel Mare şi Sfânt.
Atunci, un monument dedicat lui Ştefan cel Mare, pentru care Ministerul Culturii şi Cultelor, care-l avea în frunte pe acad. Răzvan Theodorescu, îşi dăduse avizul pentru a fi ridicat în comuna Ciocăneşti, nu s-a mai realizat din motive care au rămas până astăzi neclare.
Preocuparea pentru această lucrare nu l-a părăsit pe Mircea Dăneasă, care a făcut din portretul lui Ştefan cel Mare o temă de studiu pentru elevii săi de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”.
Proiectul constituie o temă de studiu pentru elevii „Academiei Dăneasă”
Cu câteva zile în urmă, prof. Mircea Dăneasă şi câţiva dintre elevii săi (din aşa-numita „Academie Dăneasă”) lucrau intens la acest proiect, care a constituit o temă de studiu pe întreg parcursul acestui an şcolar.
Elevii Mara Sângeap, Georgiana Alexandriuc, Georgiana Galeş, Marian Balica (clasa a VII-a), Daniel Catargiu, Ana Florentina Nedelcu (clasa a IX-a), Magdalena Ivan, Mădălina Axentoi (clasa a X-a) şi Claudiu Lazăr