În cadrul întâlnirii, de astăzi, de la Bistriţa cu mediul de afaceri şi fermierii, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a vorbit şi despre reconversia pregătită pentru pomicultură. Acesta a precizat că vrea să transforme staţiunea pomicolă din Bistriţa în „pepiniera” Transilvaniei.
După succesul avut cu reconversia viţei de vie, care a absorbit 100% din fonduri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, vrea să aplice aceeaşi reţetă şi în cazul pomiculturii, 50% din livezile din ţară aflându-se în declin, în momentul de faţă.
Acesta îşi doreşte material săditor românesc, motiv pentru care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va investi în trei centre de cercetare: staţiunea de cercetare pomicolă din Bistriţa care să deservească întreaga Transilvania, cea din judeţul Argeş care să se transforme în „pepiniera” zonei de sud a ţării şi cea de la Iaşi care să sprijine Moldova.
Pe de altă parte Staţiunea de Cercetare şi Producţie Pomicolă Bistriţa se confruntă cu câteva probleme, una dintre ele fiind terenurile care trebuie retrocedate foştilor proprietari, cu o suprafaţă totală de 144 de hectare.
O altă problemă semnalată de directorul Staţiunii de Cercetare şi Producţie Pomicolă Bistriţa, Ioan Platon, este lipsa de forţă de muncă calificată. În acest sens, ministrul Daniel Constantin a precizat că există un acord cu Ministerul Educaţiei pentru a introduce noi specializări în liceele agricole care să rezolve această problemă.
Pentru a putea deveni „pepiniera” oficială a Transilvaniei, staţiunea de cercetare pomicolă din Bistriţa va trebui să pună la punct un plan de acţiune până la mijlocul anului 2014, potrivit ministrului Daniel Constantin.
Vă mai recomandăm:
FOTO VIDEO Angajaţii Cameri Agricole Vrancea, neplătiţi de trei