Înaltul reprezentant al Uniunii Europene, Catherine Ashton, susţine declaraţiile anterioare ale oficialilor europeni cu privire la aşa-numitul act legal de „frontieră a Transnistriei”. „Chem cele două părţi implicate în conflictul transnistrean să coopereze într-un spirit constructiv, în cadrul formatului procesului de negocieri 5+2, spre o rezolvare paşnică a conflictului”, a menţionat Ashton.
Catherine Ashton confirmă angajamentul UE de a susţine procesul de negocieri în interesul şi pentru beneficiul populaţiei, prin dialog cu părţile implicate şi printr-un program extins de măsuri pentru consolidarea încrederii, deschis pentru ambele părţi.
„În acest context, doresc să readuc aminte că două decenii de conflict nerezolvat au dus la deteriorarea continuă a condiţiilor de trai în zonele afectate şi că doar printr-o soluţie paşnică, negociată şi îndreptată spre viitor, care va respecta drepturile fundamentale ale cetăţenilor ce locuiesc în cadrul frontierelor Republicii Moldova recunoscute internaţional, va fi posibilă o rezolvare viabilă ce va duce la prosperitate şi pace continuă pe râul Nistru”, a conchis înaltul reprezentant al UE.
Liderul de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk, a adoptat o aşa-numită lege privind „frontiera de stat a Transnistriei” prin care a inclus satul Varniţa în graniţele regiunii, localitatea fiind controlată acum de către autorităţile constituţionale.