Muniţia găsită în ultima perioadă pe raza judeţului a fost distrusă ieri, în poligonul de la Năneşti. Cele 29 proiectile explozive şi perforante şi 35 mine antipersonal distruse ieri, provin din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, misiunile de asanare fiind o activitate frecventă pentru pirotehniştii vrânceni. Cele mai multe dintre acestea au fost descoperite de cetăţeni pe teritoriul judeţului nostru, în timpul desfăşurării lucrărilor agricole în propriile gospodării, pe câmp ori în pădure. Majoritatea muniţiilor erau încă active, în ciuda zecilor de ani cât au stat îngropate în pământ, putând exploda în cazul manevrării necorespunzătoare.
Pompierii reamintesc cetăţenilor care se confruntă cu astfel de situaţii că elementele de muniţie rămase neexplodate nu trebuie atinse, ridicate ori transportate în alte locuri. De asemenea, este interzisă comercializarea lor prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase, topirea elementelor metalice ale muniţiilor, tăierea acestora cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură ori folosirea muniţiilor pentru improvizarea diverselor unelte.
Orice situaţie de acest gen trebuie anunţată la numărul de apel unic pentru situaţii de urgenţă 112. Neutralizarea şi distrugerea muniţiilor se execută numai de către pirotehnişti, care au pregătirea şi dotarea necesară pentru această misiune periculoasă.
De asemenea, în după-amiaza zilei de joi, pirotehniştii au efectuat o misiune de asanare în satul Viişoara, din comuna Vidra, unde s-a identificat un proiectil exploziv, de calibru 76 milimetri, găsit în timpul lucrărilor agricole în curtea gospodăriei de un bărbat din localitate.
Muniţia găsită în ultima perioadă pe raza judeţului a fost distrusă ieri, în poligonul de la Năneşti. Cele 29 proiectile explozive şi perforante şi 35 mine antipersonal distruse ieri, p