Fermierii care au mai puţin de 2 hectare cultivate cu cereale sau maximum un hectar de vie, nu trebuie să depună declaraţii la Finanţe pentru veniturile agricole obţinute în acest an. Pentru restul, termenul de depunere a declaraţiilor la ghişeele fiscului este 25 iunie, iar cei care nu respectă această obligaţie riscă o amendă care poate ajunge şi la 500 lei. Ulterior depunerii declaraţiilor, funcţionarii Fiscului vor stabili sumele care trebuie achitate de fermieri în contul terenurilor sau numărului de animale pe care le deţin.
În schimb, termenul de plată al impozitului se achită în două tranşe egale, de 50% din impozit, până la 25 octombrie 2013, respectiv 15 decembrie 2013. Finanţiştii vrânceni spun că nu trebuie să depună formularul 221, „Declaraţie privind veniturile din activităţi agricole impuse pe norme de venit” proprietarii care şi-au arendat terenurile şi obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor, cei care obţin venituri din exploatarea păşunilor şi fâneţelor naturale, precum şi persoanele sau membrii asocierilor fără personalitate juridică „ce deţin cu orice titlu suprafeţe de teren destinate producţiei agricole, pentru cele necultivate, pentru cele cultivate cu plante furajere, graminee şi leguminoase pentru producţia de masă verde destinate furajerii animalelor pentru care venitul se determină pe baza normelor de venit“.
De asemenea, aceste declaraţii nu trebuie să fie depuse de persoanele care depăşesc limitele neimpozabile după data de 25 mai 2013, data de referinţă stabilită de Fisc. Aceste limite neimpozabile stabilesc suprafeţele cultivate sau numărul de animale pentru care nu se plăteşte impozit. În plus, în cazul masei lemnoase, este considerat venit neimpozabil numai venitul realizat din exploatarea şi valorificarea acesteia în volum de maximum 20 mc/an din pădurile pe care oamenii le au în proprietate. „În caz