Scris de Otilia Șandor - Zece aparate rare în ţară, au fost aduse la Spitalul Curteanu de „leii” orădeni.
Se ştie deja că multe din ceea ce în străinătate e normalitate, în România e raritate.
Aşa se întâmplă de pildă cu copiii care au ghinionul să sufere de cancer. Pe lângă boala cruntă pe care trebuie să o îndure, pe lângă spitalizarea lungă şi tratamente groaznice, micuţii sunt supuşi unor traumatisme fizice cu impact şi asupra psihicului: înţepături zilnice ba pentru recoltare de probe, ba pentru medicaţie.
Vineri, 21 iunie a.c., suferinţa cauzată de „ace” a fost oprită oficial de către reprezentanţii Clubului Lions. Aceştia au adunat sume de bani suficiente (parte proveniţi din balul organizat în aprilie a.c.) şi au cumpărat de la firma BBraun 10 catetere (cu suma totală de 10.000 lei) care se introduc şi se montează pe venă şi sunt scoase după luni de zile, după finalizarea tratamentului. Cateterele sunt de unică folosinţă, în sensul că după utilizarea la un copil se aruncă şi trebuie întreţinute mereu, pentru ca cele două capete să nu se înfunde.Gata cu acele
În conferinţa de presă organizată la Spitalul Dr. Gavril Curteanu, dr. Ritli Ladislau, a declarat că 100% dintre copii suferă ori de câte ori sunt înţepaţi şi au probleme cu abordul venos. Fiindcă au o frică teribilă de ace, de cele mai multe ori, micuţilor li se blochează efectiv sângele în vene şi e nevoie de pauză şi reluarea traumei cu „înţepatul”, până la introducerea acului pentru branulă (pentru recoltare şi tratament), la care se adaugă perfuziile şi injecţiile nenumărate.
Prin aceste catetere, copilul e scutit de suferinţa acelor şi se poate juca în voie. Cadrele medicale însă sunt cele care trebuie să aibă grijă să introducă tratamentul, să cureţe tubul camerelor implantate etc.
Dr. Mihai Florea, anestezist descris de managerul spitalului ca fiind un me