Americanul Stephen, fost contabil la Bank of America, şi austriacul Thomas au dat credinţa catolică şi traiul occidental pe o viaţă de sihăstrie în Munţii Sebeşului, la Oaşa, în judeţul Alba,
Stephen (53 de ani) a crescut într-o familie de catolici din New Orleans, Statele Unite ale Americii, dar încă din adolescenţă a decis că vrea să descopere propria cale şi a început să citească diferite cărţi din biblioteca tatălui său.
Inspirat de Dostoievski
Drumul spre ortodoxie i-a fost deschis de romanele scriitorului rus Feodor Dostoievski. „Am găsit, poate, o asemănare cu Dostoievski, aveam ceva în comun cu el. Dar poate duhul lui, pe care îl exprimă în toate romanele, m-a atras foarte tare şi am citit toate cărţile lui, «Crimă şi pedeapsă», «Idiotul», «Demonii», şi mai ales romanele scrise mai târziu. În viaţa lui Dostoievski a apărat ortodoxia ca fiind creştinism adevărat. El i-a atacat şi i-a criticat foarte mult pe romano-catolici ca fiind un fel de creştini rătăciţi, spurcaţi, stricaţi“, îşi începe povestea convertirii călugărul american de la Oaşa.
Şi acum îşi aminteşte cum citea de parcă fiecare pagină ce urma i-ar fi putut dezlega totul, oferindu-i cheia de a înţelege istoria şi lumea în care trăia. I se părea că toate personajele lui Dostoievski parcă vorbeau despre el. Era când Mîşkin, prinţul cel măcinat de pasiuni, când Alioşa cel bun şi blând. A pendulat, alături de ei, între credinţă şi îndoială. „Ce este viaţa? Cine sunt eu? Care este scopul meu în viaţă? Care este soarta mea?“ au fost doar câteva dintre întrebările care l-au chinuit pe american în tinereţe. Astfel, în mintea sa, povesteşte părintele, a încolţit un plan: convertirea la ortodoxie. L-a ţinut secret chiar faţă de părinţii săi. Totul până în 1977, în Vinerea Mare, pe când avea 18 ani.
Contabil la Bank of America
„Când am men