Procesatorii de carne au trecut în 2012 prin al cincilea an de criză şi în continuare multe dintre companiile din această industrie înaintează „pe coate“.
Deşi nu sunt implicaţi direct în producţia agricolă, atât producătorii de carne, cât şi procesatorii au resimţit puternic efectele secetei. Recoltele de cereale modeste au împins vara trecută în sus preţurile pentru principalele materii prime agricole, evoluţie care s-a translatat imediat şi în preţul furajelor, element care reprezintă mai bine de două treimi din costul cărnii. Într-un context de piaţă dificil, în care atât retailul, cât şi consumul nu au acceptat majorările preţurilor finale, companiile din această piaţă s-au văzut nevoite să suporte cea mai mare parte a creşterilor de cost, iar astfel mulţi antreprenori şi-au văzut profiturile diminuate la minimum sau au trecut pe pierderi.
Mai mult, începutul anului a zguduit puternic industria şi segmentul exportului după ce România a fost trasă în „scandalul cărnii de cal“. În câteva săptămâni industria de procesare a cărnii a intrat atât sub lupa autorităţilor europene, a partenerilor de export din Vest, dar şi a jurnaliştilor străini. În final, autorităţile de la Bucureşti au reuşit să demonstreze nevinovăţia exportatorilor locali de carne, însă pe carnea românească a rămas „ştampila“ unui semn de întrebare.
Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro
Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 17.06.2013
ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (