Atunci când studenţii de la facultăţile sau masterele din cadrul Universităţii de Agronomie din Timişoara își încheie studiile, examenul final înseamnă, în primul rând, o ocazie de a vedea proiecte inventive. Lucrările de licenţă sau de dizertaţie ale studenţilor de la Facultatea de Tehnologia Produselor Agroalimentare nu se pun în pagină, ci în farfurie. Muştar cu ghimbir, conserve în oţet, ulei sau oţet cu diferite arome, biscuiţi cu cătină, diferite reţele inedite de realizare a pâinii sau vinuri albe sau roşii aromatizate sunt doar câteva dintre invenţiile studenţilor, care au fost prezentate în acest an la expoziţia Banat Agralim.
Toate produsele sunt 100 % naturale, iar pentru realizarea lor, studenţii vin cu ideea, dar sunt sprijiniţi de profesori în laborator ca să ducă la bun sfârşit reţetele pe care le inventează. Daniela Stoin, directorul Departamentului de Tehnologii Alimentare, ne-a povestit că studenţii sunt stimulaţi să vină cu idei de produse noi tocmai pentru ca în momentul în care termină facultatea să aibă şi o bază practică, nu doar teoretică. “Studenţii sunt cei care ne propun să realizăm un anumit produs şi atunci, în laborator, încercăm să vedem dacă îl şi putem prepara. Durata de realizare a produselor diferă în funcţie de complexitatea reţetelor. Încercăm să îmbinăm utilul cu inovaţia, dar şi să realizăm produse cât mai naturale”, a mai adăugat Daniela Stoin.
Ce iese din laborator
Astfel, câţiva studenţi au constatat că pe piaţa din România există doar muştar dulce, iute sau cu hrean şi atunci s-au gândit să inoveze acest produs. După câteva luni de stat în laborator, s-a născut muştarul cu ghimbir şi rozmarin. De asemenea, studenţii au realizat şi două sortimente de vinuri inedite. “Avem un vin roşu aromatizat, care conţine muşeţel, cătină, măceşe, mentă, fructe de pădure şi chiar salvie şi un vin alb aromatizat. De aseme