Comisia pentru Libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European a aprobat cu o largă majoritate raportul europarlamentarului PDL Oana Antonescu, privind dreptul persoanelor suspectate şi acuzate de a fi asistate de un avocat în cadrul procedurilor penale.
Persoanele suspectate sau acuzate în procedurile penale vor avea dreptul să fie asistate de un avocat înainte de începerea oricărui interogatoriu efectuat de poliţie sau de alte autorităţi de aplicare a legii şi pe parcursul procedurilor penale.
În ciuda existenţei unor principii şi standarde minime comune, ce decurg atât din Convenţia europeană a drepturilor omului, cât şi din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, dispoziţiile care reglementează asistenţa unui avocat diferă în mod semnificativ de la un stat membru la altul.
Accesul la o apărare eficientă în cadrul procedurilor penale are o aplicabilitate diferită în statele membre, depinzând atât de sistemul juridic specific cât şi de aplicarea sa practică. Acest lucru are un impact semnificativ asupra principiului recunoaşterii reciproce şi asupra încrederii în hotărârile judecătoreşti pronunţate în alte state membre.
Directiva privind dreptul de a fi asistat de un avocat în cadrul procedurilor penale şi dreptul de a comunica după arestare stabileşte norme minime la nivelul Uniunii Europene privind dreptul persoanelor suspectate şi acuzate şi al persoanelor care fac obiectul unui mandat european de arestare de a fi asistate de un avocat în procedurile penale împotriva lor.
"Cetăţenii europeni trebuie să fie convinşi de faptul că drepturile lor sunt respectate pe deplin, că se afla în siguranţă atunci când călătoresc şi că beneficiază de aceleaşi garanţii în toate statele membre. Odată cu adoptarea acestei Directive, atât cetăţenii români cât şi cetăţenii aparţinând celorla