Legumele deja culese „trăiesc” încă după un ritm biologic precis, iar oamenii de ştiinţă au aflat cum le pot amplifica „puterile”, acţionând asupra acestui ceas intern.
Cercetătorii au reuşit să mărească nivelul unor substanţe vegetale anti-cancer din varză, păcălind verzele gata culese şi „făcându-le să creadă” că este o anumită oră a zilei.
În 2012, o echipă de cercetători de la Rice University, din Houston, UA, condusă de biologul Janet Braam, a descoperit că o plantă numită Arabidopsis thaliana , din familia verzei, îşi modifică nivelul de de substanţe insecticide naturale (pe care le produce pentru a se apăra de atacul insectelor) în funcţie de ritmul circadian, de „ceasul biologic” intern care o ajută să ştie ce moment al zilei este. Producţia de substanţe de apărare era maximă în acele ore din zi când era cel mai probabil ca planta să fie atacată de insecte. Astfel, planta era pregătită de apărare înainte ca atacul să aibă loc.
Plantele îşi sincronizează ceasul intern cu mediul de viaţă, detectând condiţiile de temperatură şi lumină din jur.
Cercetătorii au vrut să afle dacă plantele îşi menţin acest ritm şi după ce sunt culese, în timp ce sunt stocate în depozite, magazine sau acasă la consumatori; motivul interesului lor esta acela că unele dintre substanţele de apărare produse de plante au şi proprietăţi anti-cancer.
Specialiştii au ajus la concluzia că legume ca varza, spanacul, salata verde, dovleceii, morcovii şi cartofii dulci, precum şi unele fructe – ca afinele – îşi păstrează funcţional ceasul intern şi după ce sunt recoltate, dacă sunt expuse la o anumită alternanţă de lumină şi întuneric, într-o cameră închisă.
Rezultatul i-a surprins, deoarece, chiar dacă ştiau că legumele şi fructele nu „mor” îndată ce sunt culese, ele s-au dovedit mult mai active decât se credea.
Oamenii de ştiinţă au mai descoperit că p