Uniunea europeană are datoria să demonstreze cetăţenilor săi că este ce a promis: o Uniune de ţări libere care-şi unesc resursele umane şi materiale pentru a asigura majorităţii cetăţenilor săi prosperitate, cel putin un nivel de trai decent.
Primul proiect economic intracomunitar de anvergură
Pentru a convinge trebuie să treacă la fapte.
Un proiect economic intracomunitar major, care să se constituie într-un pilot pentru viitoare proiecte intracomunitare, care să convingă că este posibilă o cooperare a naţiunilor UE în avantajul tuturor, este exact imperativul momentului, acum când tot mai multe voci eurosceptice prezic un viitor economic sumbru pentru Uniunea Europeană.
România are tot ce trebuie pentru a deveni Grădina ECO (GE-Ro) a UE, acum când la orizont se intrevede o criză alimentară iar chimizarea tehnologiilor alimentelor pune tot mai multe probleme de securitate alimentară.
Resursele României
· România are o suprafaţă agricolă de 14,8 milioane de hectare, dintre care doar zece milioane sunt ocupate cu terenuri arabile, restul fiind ocupate cu păşuni sau cu altă destinaţie. După o evaluare făcută în noiembrie 2008, aproximativ 6,8 milioane de hectare agricole nu sunt lucrate.
· Terenul arabil, de cea mai buna calitate, nu este grevat de încărcătură cu substanţe chimice, în România nu s-a practicat o chimizare şi ierbicidare intensive, ci mai degrabă sporadice.
· Există resurse importante de apă în rezervoare naturale, râuri, regim pluvial normal, abundent, dar insuficiente, fiind necesara o infrastructură de irigaţii eficiente.
· Preţul hectarului de teren arabil este de aprox. 2000 euro, de 15 ori mai mic, comparativ cu alte ţări din UE.
· Proprietăţile agricole sunt fărâmiţate, dar situaţia economică precară a proprietarilor face să poată fi uşor comasate, prin arendare sau cumparare.
· Un