Începând cu 20 iulie, niciun imobil nu va mai putea fi vândut sau închiriat fără un certificat energetic. Obținerea unui certificat energetic pentru un apartament costă aproximativ 100 de euro. Performanța energetică va atrage o creștere a prețurilor pe piața imobiliară.
De luna viitoare, orice persoană care dorește să vândă sau să ofere spre închiriere un imobil va fi obligată să prezinte potențialului cumpărător sau chiriaș o copie a certificatului energetic al clădirii. Obligativitatea certificatului energetic a fost introdusă prin Legea 159/2013, publicată, în luna mai, în Monitorul Oficial, pentru modificarea și completarea Legii 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor.
“Obținerea unui certificat energetic pentru imobile devine obligatorie de la data de 20 iulie, iar noua lege prevede că, pentru clădirile care se vând sau se închiriază, proprietarul este obligat să pună la dispoziția potențialului cumpărător sau chiriaș, anterior perfectării contractului, o copie de pe certificat, astfel încât acesta să ia cunoștință despre performanța energetică a clădirii. La încheierea contractului de vânzare-cumpărare, proprietarul are obligația de a transmite certificatul, în original, noului proprietar.
De asemenea, la data înregistrării contractului de vânzare-cumpărare, respectiv de închiriere, proprietarul are obligația de a depune la organul fiscal competent o copie de pe certificat, iar originalul va rămâne în posesia proprietarului”, a afirmat Loredana Neagu, administratorul agenției imobiliare Avantaj.
Obligativitatea certificatului energetic trebuia să intre în vigoare încă de la începutul anului 2010, dar a fost amânată de mai multe ori, după ce notarii au susținut că măsura va majora prețul caselor vechi cu 5-10% și va bloca tranzacțiile, iar Guvernul a apreciat că procedurile de aplicare a noului sistem nu sunt