Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Vrancea are în evidenţă, în momentul de faţă, 1216 popriri înfiinţate asupra drepturilor de pensie ale beneficiarilor. Cornelia Cotea, purtătorul de cuvânt al instituţiei, a precizat că „numărul popririlor nu semnifică numărul pensionarilor, un pensionar poate deţine o pensie asupra căreia s-au înfiinţat două sau chiar mai multe popriri pe baza titlurilor executorii emise de către autorităţi publice, instituţii abilitate. Casa Judeţeană de Pensii Vrancea are calitatea de terţ poprit în relaţia pensionarilor cu diferite instituţii, autorităţi publice locale, persoane juridice îndreptăţite să recupereze debite în baza unor titluri executorii”.
Titlurile executorii pe baza cărora au fost instituite respectivele popriri pe pensiile pensionarilor din judeţul nostru au fost emise, în principal, de către instituţii bancare unde aceştia au calitate de debitori sau giranţi, instanţe de judecată dar şi Administraţiile Financiare de la Focşani, Odobeşti, Panciu, Adjud şi Mărăşeşti, pentru neplata diferitelor impozite. De asemenea, pensionarii s-au trezit cu pensiile ciunţite şi pentru că nu şi-au plătit, la primării, impozitele şi taxele locale. Nu în ultimul rând, titluri executorii au fost emise şi de Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea, pentru debite privind contribuţia de asigurări de sănătate datorată asupra tuturor veniturilor obţinute de pensionari, adică venituri din chirii, dividente, dobânzi şi venituri obţinute ca persoane fizice autorizate.
Potrivit articolului nr. 728 din Noul Cod de Procedura Civilă, sumele ce pot fi reţinute din pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, pot fi: până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii; până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii. „Dacă sunt mai multe urmăriri ale ace