Cei mai mulți dintre elevii de la țară nu au fost plecați niciodată în tabără.
Câteva zeci de mii de elevi din județul Neamț au agățat ghiozdanul în cui pentru următoarele trei luni. Începând de sâmbătă, 23 iunie, a început vacanța mare, trei luni în care nu mai trebuie să se scoale de dimineață, în care nu mai au grija temelor și în care se pot bucura de binefacerile unei excursii la munte sau la mare.
Taberele și excursiile rămân, însă, doar pură teorie pentru foarte mulți dintre elevi, în special pentru cei din mediul rural. Chiar dacă este vacanță, se vor scălda cel mult în lacurilor și râurilor din preajmă, în timp ce marea o vor vedea doar la televizor sau în pozele din cărți. Iar în loc de tabere la munte, vor merge “în tabără” cu oile și vacile.
Pentru cei mai mulți dintre copiii de la țară, vacanța înseamnă zile de muncă la prășit porumbul, la cules de fructe, la strâns fân sau cu animalele din ogradă.
“Nu-mi aduc aminte ca vreun copil din sat să fi fost înscris în vreo tabără. Doar cu vreo patru ani în urmă au fost plecați câțiva copii în niște tabere gratuite. Cum programul nu s-a reluat, copiii nu au mai plecat nicăieri. Unii copii, puțini, ai căror părinți sunt salariați, mai au parte de câte o ieșire”, a spus profesoara Angela Cârlescu, de la Școala Stănița.
Tabere de la 210 la 1.600 de lei
Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Neamț pune la dispoziția elevilor tabere de odihnă în aproape toate județele țării, la prețuri care variază de la 210, la 560 de lei pe sejur, la care se adaugă cheltuielile de transport. Un sejur de 6 zile la Arieșeni, de exemplu, costă 372 de lei, la fel ca și o tabără la Corbeni, în județul Argeș, o vacanță de șase zile la Codrii de Aramă, în județul Botoșani, este 360 de lei, iar o vacanță la Predeal este 384 de lei, 390 de lei costă o săptămână la Sângeorz Bă