Ultimele dezvaluiri in materie de interceptari sunt cutremuratoare. Si, de aceasta data, ma refer la interceptari la scara globala. Despre care am aflat, de curand, in urma dezvaluirilor unui membru marcant al serviciului inteligent american. Dar nu numai Statele Unite ii spioneaza pe cetatenii lumii, ci si Marea Britanie. Si inca la greu. Dezvaluirile nu se vor opri aici. Problema este cum isi apara libertatile fundamentale cetatenii lumii. Ce instrumente au ei la dispozitie?
Capacitatea de stocare a datelor, convorbiri telefonice, internet, etc este fabuloasa. Interceptarea retelelor prin care, in fiecare fractiune de secunda, se scurg, in integralitatea lor, practic aproape toate informatiile, intrece orice imaginatie. Si, de aici, tentatia guvernelor de a-si controla cetatenii. Si firmele care fie isi au sediul in permietrul teritoriului national, fie desfasoara, in acelasi spatiu, activitati economice ori comerciale. Pe de alta parte, e necesar sa recunoastem ca si provocarile la care statele sunt supuse sunt uriase. Exista realmente pericolul ca rolul statelor sa fie preluat de multinationale si de cardasia acestora. Substituirea multinationalelor, in materie de autoritate statala, poate submina, in mod periculos, ordinea de drept, incepand cu statele mai slabe si terminand cu cele mai puternice. In al doilea rand, a crescut exponential pericolul atacurilor electronice. Pe masura ce, rand pe rand, toate activitatile umane ajung sa fie, intr-un fel sau altul, dependente de internet, creste si primejdia paralizarii ori acaparari acestora de catre persoane sau centre de putere cu acces la retelele electronice. Abia apoi exista riscul terorismului atat de des invocat.
Puterile mici, cum este de pilda Romania, incearca sa se apere, fie subordonandu-se marilor puteri, fie construindu-si sisteme proprii de control asupra indivizilor si societatilor come