Un eveniment în premieră se înregistrează în România. O petiţie online nu împotriva unei aspect negativ, ci împotriva unei promovări.
O petiţie mai muld decât ciudată
Sâmbătă 22 iunie, la orele 20.00 a fost deschiă o petiţie online care reprezintă o premieră în România: nu se solicită ceva de la o instituţie a statului, nu se protestează împotriva deciziei unei instituţii a statului sau împortiva activităţii unui oficial al statului, nu se solicită rezolvarea unor probleme importante pentru vreo comunitate; petiţia are un subiect – este greu de precizat „destinatarul”, din cauza adresării impersonale - halucinant: se cere renunţarea la candidatură a judecătoarei CCR, Iulia Motoc, pentru un post de judecător la CEDO. Numai că, atenţie, petiţionarii nu sunt anti-Motoc, nu consideră că aceasta nu este calificată pentru înalta funcţie, ci doresc ca ea să rămână la CCR.
Iată câteva pasaje din textul petiţiei: „Credem că doamna Iulia Motoc este pe deplin calificată să ocupe poziția de judecător la CEDO. Credem că orice persoană are dreptul legal sa părăsească o funcție și să candideze pentru o alta atunci când dorește. (...) Credem că în cazul membrilor CCR mandatul fix și inamovibil înseamnă atât o interdicție pentru alte instituții, inclusiv cea care i-a numit, de a-i schimba din funcție pe judecători, cât și o responsabilitate morală pentru cel numit de a nu părăsi funcția decât în situații grave (starea de sănătate, de exemplu) (...)Credem că după 2019, ulterior expirării mandatului de judecător CCR, doamna Iulia Motoc poate candida cu succes la CEDO”.
Deci, din start se poate observa că iniţiatorul petiţiei este un suporter al dnei Iulia Motoc. Din contră, persoana în cauză este chiar apreciată. Dar i se cere să nu părăsească postul pe care îl deţine în prezent. De ce oare?
Ordin de la Palatul Cotroceni?
O formulare din textul petiţi