Iata o initiativa productiva: in Galileea, la Rosh Pina, acolo unde, in urma cu 131 de ani emigrantii evrei-romani au intemeiat prima colonie moderna evreiasca, are loc un Simpozion International pe tema rezistentii evreiesti in Romania antonesciana.
Asistam la un efort salutar de evidentiere a adevarului istoric conform caruia evreimea-romana nu s-a lasat aneantizata si, in ceea ce priveste Vechiul Regat, ea nu a fost deportata si distrusa. Salvarea a peste 400.000 de evrei reprezinta un fenomen unic in istoria Holocaustului european, din pacate prea putin relevat de istorici, prea putin reflectat de Muzeele si Institutele Holocaustului de la Ierusalim, Washington, Budapesta, Berlin sau Bucuresti. A fost nevoie de insistenta dlui Richard Armonn, un fost bancher atras de tainele istoriei, consul al Romaniei la Tel Aviv si presedinte al Comitetului de construire a Muzeului Evreimii-Romane de la Rosh Pina, ca o asemenea manifestare sa aibe loc.
Initiativa a trezit interesul oficialitatilor de la Bucuresti. Printre vorbitori, la Simpozionul de la Rosh Pina, ii intalnim pe senatorul Georgica Severin, presedintele Comisiei pentru Cultura, arte, si mijloace de informare in masa, Senatul Romaniei, secretarul de Stat la Cultura si Patrimoniul National Victor Opaschi, subsecretara de Stat Irina Cajal-Marin, specialista in arta iudaica, dr. Aurel Vainer, presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, Richard Armonn, istoricii dr. Carol Iancu si Yacov Geller s.a. Unul din moderatorii conferintei este Bela Krisbai, director-adj. al Institutului Cultural Roman din Tel Aviv.
A sublinia faptul ca imprejurari istorice si de natura politica au facut ca soarta evreilor din Romania, si formele de rezistenta, sa difere dramatic in functie de regiunea in care evreii se aflau devine o conditie „sine qua non” a acuratetei istorice a manifestarii. Pentru