Autorităţile sud-africane au recunoscut că ambulanţa militară care l-a transportat la începutul acestei luni la spital pe fostul preşedinte al ţării Nelson Mandela a avut într-adevăr o pană la motor, iar fostul luptător împotriva apartheidului, în vârstă de 94 de ani, a fost nevoit să aştepte în stradă o altă maşină. Potrivit CBS News, el a fost lăsat pur şi simplu în stradă, în frig, iar în prezent starea sa de sănătate ar fi mult mai gravă decât lasă să se întrevadă buletinele oficiale.
Grav bolnav, Nelson Mandela a petrecut aproape de 40 de minute, în plină noapte, la temperaturi de iarnă de sub zero grade, aşteptând în alt vehicul, după cum a relatat vineri canalul tv menţionat. În Africa de Sud, ţară situată în emisfera sudică, acum este sezonul rece şi mercurul din termometru coboară frecvent noaptea sub zero grade Celsius. Mandela suferise în seara aceea un stop cardiac şi a trebuit să fie resuscitat.
Un purtător de cuvânt al guvernului de la Pretoria a insistat sâmbătă că acest incident nu a afectat starea de sănătate a lui Mandela.
Nelson Mandela, care urmează să împlinească 95 de ani la 18 iulie, a mai fost spitalizat de patru ori în ultimii doi ani şi jumătate cu probleme pulmonare.
Citând surse anonime, canalul de televiziune CBS susţine de asemenea că starea sa de sănătate este în realitate mai gravă decât lasă să se întrevadă buletinele oficiale: ficatul şi rinichii i-ar funcţiona doar în proporţie de 50% şi ar fi avut nevoie de cel puţin două intervenţii, dintre care una pentru a-i fi oprită hemoragia provocată de un ulcer.
Nelson Mandela a fost primul preşedinte de culoare al Africii de Sud, în perioada mai 1994 – iunie 1999. Pentru lupta sa împotriva apartheidului, el a stat 27 de ani în închisoare. Venind la putere, a refuzat să-şi persecute prigonitorii. În anul 1993, fostului luptător anti-apartheid i-a fost decernat