Cea de-a XV-a ediţie a Alaiului Căluşului Oltenesc a strâns, în Duminica Rusaliilor, la Craiova, cetele de căluşari din Sopot, Giurgiţa, Goieşti, Coţofenii din Dos, Dăbuleni şi Pieleşti. Căluşarii s-au adunat la ora 9:30 în Piaţa „Mihai Viteazul”, unde au încins o horă mare pe muzica lăutarilor din fiecare localitate, apoi au luat-o la pas înspre Parcul „Nicolae Romanescu”, la Debarcader, unde fiecare ceată a surprins publicul cu tradiţiile specifice. Căluşarii au împărţit pelin, iar oamenii s-au frecat cu el pe frunte, şi l-au pus la brâu sau l-au luat acasă pentru a-l pune în apa de spălat, ca să nu fie şi ei luaţi în căluş.
În ceata de căluşari din Pieleşti, oamenii au fost surprinşi să vadă şi... fete. Deşi se ştie că acest dans este jucat numai de bărbaţi, Marga Chiurtu, coregraful Ansamblului Folcloric „Alunelul” din Pieleşti, a explicat prezenţele feminine din ceată: „Ei sunt căluşul de spectacol, unde este permisă şi prezenţa femeilor. Căluşul original este jucat numai de bărbaţi”.
Organizat de Consiliul Judeţean Dolj, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, Alaiul Căluşului Oltenesc este o sărbătoare deja binecunoscută. De la Craiova, cetele de căluşari vor pleca în comunele lor, care sărbătoresc şi ei, în această zi, Duminica Rusaliilor.
Cea de-a XV-a ediţie a Alaiului Căluşului Oltenesc a strâns, în Duminica Rusaliilor, la Craiova, cetele de căluşari din Sopot, Giurgiţa, Goieşti, Coţofenii din Dos, Dăbuleni şi Pieleşti. Căluşarii s-au adunat la ora 9:30 în Piaţa „Mihai Viteazul”, unde au încins o horă mare pe muzica lăutarilor din fiecare localitate, apoi au luat-o la pas înspre Parcul „Nicolae Romanescu”, la Debarcader, unde fiecare ceată a surprins publicul cu tradiţiile specifice. Căluşarii au împărţit pelin, iar oamenii s-au frecat cu el pe frunte, şi l-au pus la brâu sau l-au luat acasă pentr