De 15 ani, în data de 24 iunie se sărbătoreşte „Ziua Avocatului“. Ca şi în urmă cu un an, avocaţii vrânceni nu vor marca în niciun fel momentul, fiind nemulţumiţi de neplata unor restanţe în ceea ce priveşte onorariile din oficiu.
Decanul Baroului Vrancea, avocatul Ioan Ioanovici, ne-a spus că în momentul de faţă, instituţia pe care o conduce are de încasat 110.000 lei. Potrivit acestuia, în bugetul Tribunalului Vrancea, la secţiunea privind plata onorariilor, nu este prevăzută decât suma de 22.000 de lei. „Nu vom marca în niciun fel în acest an Ziua Avocatului. Avocaţii sunt supăraţi că nu şi-au primit banii pe oficii. În bugetul Tribunalului pe 2013 s-au luat din banii de oficii şi probabil s-au dat în altă parte. Asta în condiţiile în care am făcut, împreună cu Tribunalul Vrancea, un program prin care avocaţii care sunt de serviciu sunt obligaţi să nu părăsească localitatea în cele 24 de ore, program pentru care am fost evidenţiaţi în cadrul unei şedinţe a SAJ (n.r. Serviciul de Asistenţă Juridică), de la Cluj, pentru modul în care ne desfăşurăm activitatea. Asta înseamnă că cele două avocate care se ocupă de program şi-au făcut treaba. Nu acuz Tribunalul, ei au făcut toate diligenţele. Şi în 2011 restanţele au fost foarte mari şi s-au plătit cu foarte mare întârziere. Niciodată nu am fost la zi. S-a ajuns în situaţia în care avocaţii nu vor să mai intre în oficii”, a declarat avocatul Ioan Ioanovici, decanul Baroului Vrancea.
Şeful avocaţilor ne-a precizat că la sfârşitul lunii decembrie 2012, Baroul Vrancea avea de încasat 88.000 lei, iar în ia-nuarie 2013 datoria se ridica la 121.000 de lei. Abia la sfârşitul lunii aprilie a.c. au fost viraţi către Barou 87.000 de lei, dar cu toate acestea, instituţia tot mai are de încasat 110.000 lei.
Oficiile reprezintă oarecum baza pentru avocaţii tineri, care acumulează experienţă şi pentru care a f