De Rusalii se spune că s-a format prima comunitate creştină, în sensul că 3000 de oameni au aderat în acea zi la învăţăturile lui Hristos. De ziua Ielelor nu este bine să te scalzi, fiind pericol de înec. Se face sfinţirea hotarelor şi a holdelor. Nu se lucrează în această zi.
Sunt numai câteva din credinţele populare pe care le regăsim cu ocazia zilei de Rusalii, sărbătoarea care în acest an coincide cu cea a Sânzâienelor.
“Rusaliile sunt acum o sărbătoare creştină. Ele se serbează la 50 de zile de la Paşte. Este momentul în care Duhul Sfânt a coborât peste apostoli, dar este şi momentul în care tradiţia spune că s-a format prima comunitate creştină, în sensul că în acea zi 3000 de oameni au aderat la învăţăturile lui Cristos.
Ca orice sărbătoare, ea vine şi se aşează pe o sărbătoare mult mai veche, una care omagiază Soarele, lumina în general. Este vorba despre sărbătoarea Rozalia, cunoscută sub acest nume în Imperiul Roman. La noi există obiceiul ca în această zi să se împodobească porţile caselor, a şurilor cu ramuri de tei sau de nuc.
Pentru că frunzele acestor copaci seamănă oarecum cu limbile de foc care au coborât deasupra capului celor 12 apostoli. Există apoi obiceiul ca de a merge obligatoriu în ziua de Rusalii la biserică şi se sfinţesc holdele. Se sfinţeşte apa în biserică şi după aceea se pleacă în ţarină. Holdele sunt stropite cu această apă sfinţită pentru ca să fie apărate de dăunători, dar, mai ales, de furtună şi grindină.
Spice de grâu stropit cu apă se culege şi se duce acasă unde se aşază la grinda casei, tocmai pentru a proteja casa de fulgere, tunete ş.a.m.d. Dar, atenţie, trebuie ştiu că din apa sfinţită acum pentru a stropi holdele nu se poate bea. Asta deoarece atunci când preotul face rugăciunile de rigoare pronunţă şi nişte blesteme adresate dăunătorilor culturilor. Şi atunci nu se poate bea din această apă tocmai