Astăzi este ziua Super Lunii. Satelitul natural al Pămâtului se va apropia la o distanţă considerabil mai mică decât Terra şi va părea mai mare şi mai luminoasă. Românii nu vor putea vedea în timpul nopţii Super Luna, ci o un pseudoeveniment, deoarece momentul de apropiere maximă se va produce astăzi, în timpul zilei.
Potrivit lui Adrian Sonka de la Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu" din Bucureşti, fenomenul se va produce la ora 14.11, când Luna nu a răsărit încă, iar Luna Plină se produce astăzi, 23 iunie, la ora 14.32, iar depărtarea minimă de Terra va fi de 357.990 de kilometri.
Românii vor putea vedea în această seară o aproape Super Lună, la ora 19.56, când ea se va afla deja cu zeci de kilometri mai departe de momentul de perigeu, adică apropierea minimă de Terra. Într-adevăr, spun reprezentanţii Observatorului Astronomic, vom vedea o Lună Plină mai mare decât de obicei, pentru că se va afla destul de aproape de orizont.
De când a apărut termenul Super Lună?
Potrivit site-ului earthsky.org, Super Luna a apărut ca termen în 1979, de la astrologul Richard Nolle, când el a descris apropierea satelitului de Pământ. El spunea că sunt între 4 şi 6 astfel de fenomene anual.
În momentul perigeului, Luna este la o distanţă de 356.991 de kilometri de Pământ, iar două săptămâni mai târziu ea va atinge apogeul, cea mai îndepărtată poziţie de Pământ, la 406.490 de kilometri distanţă.
Luna nu va mai fi atât de apropiată de Pământ până pe 10 august 2014, când va ajunge cu 5 kilometri mai aproape. De asemenea, pe 28 septembrie 2015 Luna va ajunge cu 123 de kilometri mai aproape. Pe 14 noiembrie 2016 Luna va fi la "doar" 356.509 kilometri de Pământ, distanţă care nu se va mai atinge până în 2034.
Ce cauzează Super Luna?
Despre acest fenomen s-a vorbit ca unul periculos şi care ar cauza dezastre naturale. Reprezentanţii Obser