Documente atasate:
Legea falimentului personal (854 kB, fisier PDF)Ati luat un credit de la banca si nu il mai puteti plati? Daca l-ati contractat pe firma, dormiti linistiti. Intrati in insolventa, se negociaza, esaloneaza ratele etc. Daca ati facut insa greseala de a-l lua pe persoana fizica, va veti trezi cu “hingherii” bancilor la usa. Fara nicio negociere, fara niciun avertisment, bunurile va vor fi scoase la vanzare, pentru ca nu exista nicio lege care sa va apere. Bancherii stiu cum sa "invarta" autoritatile pe degete pentru a-si vedea propriile interese.
La prima vedere, avem un sistem bancar sanatos, cu banci solide si un numar mare de clienti. In spatele scenei se ascunde insa un adevarat cancer. Nu exista banca sa nu aiba credite neperformante, de la cele imobiliare la cele cu buletinul.
In febra inconstienta din anii 2006-2009, bancherii au dat credite fara numar, fara sa ii intereseze daca clientii lor au cu ce sa plateasca ratele pe viitor.
Acum a venit momentul scadentei. Multi bancheri si-au curatat bilanturile contabile de creditele neperformanta plasandu-le pe SRL-uri obscure, altele le-au vandut la pachet firmelor de recuperare.
Astfel s-a ajuns la presiuni (telefoane, scrisori de amenintare, detectivi care iti bat la usa etc.) si executari silite. In fata campaniei extrem de dure a bancherilor, consumatorii, cei care n-au nicio vina ca nu mai inregistreaza castigurile dinainte de criza, s-au trezit singuri, fara nicio posibilitate sa se apere. In timp ce firmele isi pot negocia platile restante, clientii persoane fizice sunt "victime de serviciu" pentru ca nu exista nicio lege care sa ii protejeze.
Falimentul personal, o afacere cu doua taisuri
Legea falimentului personal ar trebui sa ne protejeze in fata bancilor. Ea functioneaza in toate tarile civilizate, numai in