Astăzi a început postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, pe care Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte sâmbătă, 29 iunie. Vrei să respecţi tradiţia şi să nu mai găteşti nimic “de dulce”, dar eşti în pană de idei? Iată un meniu complet, numai bun de testat şi de către cei care nu postesc. Cornuleţe cu rahat
Ingrediente: 250 g de margarină, o cană cu borş, o jumătate linguriţă de sare marină, 600 g de făină, rahat.
Preparare: margarina, ţinută la temperatura camerei, se freacă spumă şi se toarnă peste ea, treptat, borşul fierbinte, apoi sarea. Făina se cerne şi se adaugă, tot treptat, până când se obţine un aluat ce se poate întinde.
Aluatul se taie apoi cu lama cuţitului, astfel încât să se obţină triunghiuri. În fiecare triunghi se pune puţin rahat şi se rulează. Se pun cornuleţele în tava cu hârtie de copt şi se dau la cuptor 35-40 de minute. După ce se coc, se lasă 5 minute să se răcească, apoi se pudrează cu zahăr farin.
Bruschete cu roşii şi busuioc
Ingrediente: o pâine baghetă, 4 roşii, 4 căţei de usturoi, ulei de măsline, măsline, busuioc proaspăt, oregano, sare, piper.
Preparare: se taie felii mai groase din baghetă şi se rumenesc (în cuptor sau pe grătar, pe aragaz). Se scot şi se ung cu usturoi şi cu puţin ulei.
Se aşază pe fiecare felie cubuleţe de roşii decojite şi bucăţele de măsline, se presară oregano, busuioc, sare şi piper. Se servesc imediat, ca să nu apuce pâinea să se înmoaie.
Cartofi picanţi
Ingrediente: 8-10 cartofi albi, 3 linguri de ulei de măsline, o linguriţă de boia dulce, una de boia iute şi una de cimbru uscat, sare, piper, 3 crenguţe de rozmarin, 3-4 căţei de usturoi.
Preparare: se curăţă cartofii şi se spală, se taie rondele. Într-o pungă de copt se pun toate condimentele, apoi cartofii.
Se lasă 30 de minute în congelator, după care se scot cartofii într-o tavă de ceramică, se acoperă