Potrivit ultimelor date, alăptatul la sân devine o prioritate pentru tot mai puţine mame, numărul celor care renunţă la acest procesc important fiind în creştere.
Potrivit „The Telegraph”, numai în Anglia numărul celor care alăptează copiii a scăzut, pentru prima dată în 10 ani, cu aproape 6.000 de cazuri, faţă de anul trecut. Fiind săptămâna naţională a conştientizării importanţei alăptatului la sân, în Marea Britanie, publicaţia britanică trage un semnal de alarmă valabil nu doar pentru peninsulă. Tendinţa este una generală, aplicabilă, mai ales, în ţările civilizate şi cu un nivel de trai ridicat.
Este pentru prima dată, din 2004, de când au început să fie monitorizate astfel de date, când numărul mamelor care îşi alăptează copiii este în scădere. Cu toate că alăptarea este recomandat ca în primele şase luni de viaţă ale bebeluşului, există milioane de femei în lume care aleg să nu-şi hrănească pe cale naturală copiii.
Ritmul de viaţă alert, concediul maternal scurt, dar şi neinformarea mamelor asupra beneficiilor alăptatului la sân sunt câteva dintre motivele care explică trendul descendent.
România se află şi ea printre ţările vizate. Conform unui studiu desfăşurat în 2011 de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului, în România rata este de 12,6%, printre cele mai mici din Europa. Cele mai multe mame care nu-şi alăptează copiii au între 15 şi ani şi provin din mediul rural.