Dacă va fi girată de electorat Constituţia USL, parlamentarul anului 2016 se va trezi nu doar cu indemnizaţie, cazare de lux, maşină la scară şi o grămadă de privilegii, ci şi cu numeroase şi nesperate puteri. De la a chema la ordine, sub pretextul audierii, pe oricare român şi până la revocarea din funcţie a miniştrilor sau decizia dacă să fie sau nu consultat poporul pe un anumit subiect.
Fie că va ajunge direct, strângând un număr suficient de voturi în colegiul uninominal, fie că se va „strecura“ în Parlament pe uşa redistribuirii (aşa cum am avut suficiente cazuri la ultimele scrutine organizate pe actuala lege electorală), viitorul senator sau deputat va avea nenumărate motive de bucurie. Pe lângă cele deja ştiute, împământenite de mulţi ani, precum indemnizaţie, cazare, maşină, bani pentru a veni la şedinţe, gratuităţi la transport şi altele, parlamentarul de după Constituţia USL va sta mai liniştit în ceea ce priveşte eventualele sale afaceri dubioase şi va avea mai multe pârghii faţă de predecesorii săi. De la înălţimea funcţiei, alesul îşi va permite să se uite de sus şi la membrii Guvernului, şi la şefii instituţiilor din subordinea Parlamentului, ba chiar şi la judecători şi la preşedinte, acesta din urmă fiind lipsit, prin voinţa USL, de multe din actualele atribuţii.
Vom mai avea vreodată aleşi condamnaţi?
În teorie, da. În practică, dificil de spus. Nu de alta, dar şi acum procesele în care sunt implicate nume grele durează ani de zile, fie că se mută dosarul dintr-o parte în alta, fie că se apelează la tot felul de tertipuri pentru amânarea judecăţii. Ei bine, după ce va intra în vigoare noua Constituţie, aleşii nu vor mai fi judecaţi exclusiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ci se vor prezenta la instanţele comune. Or, în această situaţie, nu este exclus să tot avem cazuri precum cel al preşedintelui CJ Vrancea, Marian Opri