Dan Ştefan Tudose, Alex Olteanu şi Daniel-Octavian Rizea sunt cofondatorii PollutionTrack. Proiectul lor constă într-un sistem personal de monitorizare a calităţii aerului. Cei doi au creat un dispozitiv de dimensiunile unei brichete, dotat cu o serie de senzori care detectează nivelul de substanţe poluante din mediul înconjurător.
„Există sisteme cu senzori ficşi, mult mai mari şi mult mai precişi, dar nu oferă o imagine pertinentă pentru poziţia exactă a persoanelor. De exemplu, poluarea este diferită în centru, faţă de periferie“, a declarat Dan Ştefan Tudose, pentru ”Adevărul”. Compania a purtat, deja, discuţii cu o companie din Hong Kong şi cu National Resource Deffence Council, din SUA.
Proiectul a fost printre finalistele Intel Business Challenge Europe 2013. Intel Business Challenge Europe este competiţie destinată companiilor aflate la început de drum care dezvoltă produse inovative, tehnologii inteligente şi aplicaţii. Finala Intel Business Challenge Europe 2013 a avut loc în Dublin, Irlanda, şi au fost selectate cinci echipe care vor participa la finala Intel Business Challenge World, ce va avea loc în octombrie, în California.
„Adevărul“ a stat de vorbă cu Dan Tudose, asistent universitar la Universitatea Politehnică din Bucureşti, şi cu Daniel Rizea, student la aceeaşi instituţie, pentru a afla mai multe despre sistemul Pollution Track.
Cum v-a venit ideea?
Dan: Idea mi-a venit mai demult, când eram student la master. Nu exista niciun dispozitiv care să poată să-ţi măsoare poluarea în timp real şi care să-ţi măsoare poluarea atmosferică lângă tine. Există sisteme care sunt cu senzori ficşi şi sunt puşi în puncte cheie. Aceştia sunt mari şi mult mai precişi dar iţi oferă o imagine de ansamblu care nu este pertinentă la poziţia ta. Nu este aerul pe care tu îl respiri. În funcţie de modelele de vânt, în Bucureşti poţi a